Buca 523.487 nüfusu ile İzmir’in en fazla nüfusa sahip ilçesidir. İlçe sınırlarımızdaki iki üniversite ile ‘‘Gençlik Kenti’’; merkez ilçeler arasındaki en fazla tarımsal alana sahip olmasıyla ‘‘Tarım Kenti’’, nüfus yapısıyla ‘‘Gençlik Kenti’’, yerel yönetim politikalarıyla ‘‘Demokratik ve Katılımcı Kent’’ kimliklerini bünyesinde barındırır.
Buca Belediyesi olarak yaratıcı ve yenilikçi hizmetlerin tasarlanmasında tüm paydaşların katılımını ön planda tutmaktadır. Bu doğrultuda, Mart 2020 döneminde Araştırma Geliştirme Müdürlüğü kurulmuş, Buca’ya değer katan projeler üretmek, uygulamak ve halkımızın memnuniyetini artırmak amacı güdülmüştür. Ayrıca, Buca’yı ulusal ve uluslararası mali desteklerden en üst düzeyde yararlandırmak misyonuyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’nın kurulmasının ardından sürdürülebilirlik konusunda projelerimizi müdürlük bünyesinde hayata geçirmeye başlamış bulunmaktayız. Sürdürülebilirlik & İnovasyon Merkezi, Buca Belediyesi Araştırma Geliştirme Müdürlüğü bünyesinde 150 m²’lik yekpare alanda 50 kişilik toplantı ve seminer salonu ile faaliyet göstermektedir.
Buca Belediyesi Sürdürülebilirlik Ofisi olarak, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın uygulanmasında yerel yönetimlerin rolünü aktarırken, bu hedefleri tanıtmayı ve yerel yönetimleri ilgilendiren alt hedefler için yol haritası sunmayı amaçlamaktayız.
VR4Climate İklim Değişikliğiyle Mücadele Projesi: Ankara Üniversitesi, Yenimahalle Belediyesi, Lecco Belediyesi, İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği ve IRCSS MEDEA ortaklığıyla yürütülen bu proje kapsamında Ankara, Buca ve Lecco’da toplamda 90 çocuğa iklim değişikliğinin etkilerine yönelik eğitimler verilmesi planlanmaktadır.
Buca Belediyesi olarak, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı projelerimizle, toplumsal fayda yaratmaya ve çevre bilincini artırmaya devam edeceğiz.